Tips Berpuasa Bagi Ibu Mengandung Dan Menyusu

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Ramadhan tiba lagi, macam mana persediaan ibu menyusu dan mengandung di luar sana. Diharap aritikel ini tidak terlalu lewat untuk kak nora berkongsi dengan para ibu sekalian.
Ok kali ni kak nora nak share tip berpuasa untuk ibu mengandung dan menyusu. Alhamdulillah kak nora dah mengalaminya, berpuasa ketika mengandung, berpuasa ketika mengandung dan menyusu dan berpuasa ketika menyusu. Yer memang mencabar, tapi perancangan yang rapi perlu supaya mental dan fizikal (badan) kita bebetul bersedia.
Untuk ibu mengandung dan menyusu jangan “rasa susah” menjalani ibadah puasa. Sebenarnya kita boleh je berpuasa semasa hamil dan menyusu selagi tak memudaratkan pada ibu dan bayi. Jika rasa tak kuat dan memudaratkan ibu dibenarkan berbuka puasa.
Jika ikut pengalaman lepas berpuasa selepas berpantang lagi terasa peritnya, terus terang 3 hari pertama memang rasa tak boleh sangat. 2 hari pertama sekerat jalan, hari berikutnya kak nora kuatkan semangat cakap pada diri mesti boleh. Cabaran berpuasa selepas berpantang melahirkan anak bukan sebab risau susu tidak cukup untuk anak tapi keadaan badan mungkin tak berapa bersedia lagi untuk puasa.

Image may contain: 1 person, text
Disini kak nora share tip berpuasa untuk ibu mengandung dan menyusu. Semoaga bermanfaat.

1. Reset minda
Ya set minda ibu, cakap pada diri sendiri ya aku boleh. Jangan fikir alah macam mana kalau rasa letih, alah nanti baby lapar, alah tak cukup susu nanti. Fikir yang positif sahaja reset minda ya. Jadikan puasa itu ibadah, pasti Allah akan mudahkan urusan kita. InshaAllah niat yang baik pasti dipermudahkan oleh Nya. Jika kita rasa sukar ingat ye da orang lebih sukar dari kita, bayangkan ibu di negara lain yang perlu berpuasa lebih 12jam dan ibu di negara kemarau dan miskin lebih sukar berpuasa dari kita.

2. Persedian fizikal
Sediakan keperluan makanan (stok makanan) , vitamin supaya badan kita kekal cergas di bulan puasa. Macam kak nora masa sahur nasi wajib makan, lepas makan nasi minum pula oat dan nestum. Vitamin pula kak nora amalkan vitamin semasa pregnant sahaja untuk menyusu dan mengandung.

3. Jangan atau kurang minuman yang berkafein
Minuman berkafein tinggi seperti kopi dan teh boleh mnyebabkan kita rasa nak terkencing selalu. Kafein adalah diuretik yang bermakna ia meningkatkan pembuangan air kencing.

4. Minum air mencukupi
Minum air dengan kerap , bukan dengan banyak sekali gus. Minum air dengan kerap dapat mengekalkan jumlah air dalam badan. Jangan hanya minum air pada waktu Sahur sahaja. Tidak perlu minum terlalu banyak pada suatu masa kerana air yg diminum tidak serap sepenuhnya malah dibuang kerap sebagai air kencing.

5. Kurangkan aktiviti luar
Melindungi diri daripada berada ditempat panas. Pakai pakaian yg selesa & kain yang sejuk. Ini penting supaya kita tidak terlalu letih.

6. Lakukan Kerja-kerja rumah pada waktu malam atau sebelum Sahur.

7. Elakkan makanan pedas. Makanan pedas boleh menyebabkan diarrhoea dan pedih hulu hati.

8. Berzikir sepanjang hari supaya lebih bertenang & hormon oksitosin ditingkatkan, jadi pengaliran susu pun lancar.

9. Curi masa mandi seketika sebelum solat asar, jika tidak boleh mandi basahkan leher, muka , kepala & bahagian kaki supaya badan berasa sejuk. Bagi ibu menyusu pula lakukan perkara ini sebelum memulakan aktiviti mengepam susu.

10. Berbuka puasa dengan secawan jus atau air dan 3-4 kurma supaya tahap gula dalam darah tahap normal.

11. Walaupun keinginan anda untuk minum bergelen air pada majlis berbuka puasa, cuba yang terbaik untuk mengamalkan sunnah mengisi perut dengan ketiga bahagian perut dengan air, udara, makanan.

12. Doa kepada Allah (swt), berzikir dengan nama-Nya yang mulia Ar-Razzaq (Pembekal), untuk menyediakan anda dengan kekuatan untuk terus berpuasa. Jangan lupa untuk memberi berselawat kepada Nabi Muhammad (saw) dalam doa anda.

13. Pastikan mendapat tidur yang cukup pada waktu malam.

14. Untuk ibu menyusu rutin pam macam biasa.jangan skip. Jangan fikir berapa banyak susu terhasil pam je macam biasa , rezeki biar Tuhan yang tentukan janji kita berusaha. Andai produksi berkurang tambah sesi mengepam mungkin boleh tambah masa berbuka puasa nanti. Kuasai teknik mengepam ye.

15. Dan Yakinilah! badan kita membuat penyesuaian metabolik untuk berpuasa, supaya memastikan pengeluaran susu tidak terjejas dan melindungi ibu dan bayi dalam kandungan. Berdoalah sentiasa kepada Allah supaya diberi kesihatan dan kekuatan sepanjang Ramadan.

Sekian sahaja untuk kali ini. Kak nora doakan ibu-ibu mengandung dan menyusu di luar sana supaya diberi kesihatan dan kekuatan sepanjang Ramadan. Selamat berpuasa kepada semua ibu-ibu menyusu & mengandung. Semoga Ramadan kali ni lebih baik dari yang sebelumnya.
Jemput share kepada rakan-rakan kita diluar sana.

Salam 1 Ramadhan 2017
Nora Nao
Dari ibu ke ibu
Kaunselor Laktasi Bertauliah

ALAMAT BUTIK MOTHERS FIRST CHOICE


Salam Semua, Berikut merupakan alamat butik Mothers First Choice di PAHANG (Kuantan) dan SELANGOR (Shah Alam).



SELANGOR
Mothers First Choice
C-11-1, Alam Avenue 2,
Jalan Serai Wangi L 16/L
Section 16,
40200 Shah Alam,
SELANGOR
(Office: 03 5523 2283 / HP: 019 241 3656)
PAHANG
Mothers First Choice
B-100 Sri Dagangan 2,
Jalan Tun Ismail,
25000 Kuantan,
PAHANG
(Office: 09 513 1950 / HP: 011 1051 1950)

Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai. 

KOLEKSI RAYA 2016: BAJU RAYA KANAK2 DI MFC

Assalamu'alaikum & Salam Ramadhan Semua,
Jom miliki koleksi Baju Raya ini, semestinya si Comel Bergaya di Hari Raya Nanti..
Apa yang best koleksi 2016 ini, semestinya warna yang ceria, kain cotton t-shirt bermutu tinggi, tebal molek & tak panas, serap peluh lagi... sesuai sangat untuk si manja yang sedang lasak & aktif.
Comel sangat digayakan di pagi Hari Raya nanti..
Semestinya sangat selesa , anak ceria mommy dan daddy pun gembira!!!
Ada pelbagai saiz & warna
Saiz bermula dari 3 bulan - 5 tahun
Jemput tengok album di sini untuk koleksi lebih detail ☺️
http://bit.ly/1UafOzd



Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai. 

FB PAGE-->>  https://www.facebook.com/Mothers-First-Choice-Shah-Alam-128630060645010/

  









 


Servis Medela Frestyle Breast Pump

Have Problems with Your Medela Frestyle Breast Pump?
Very Low Suction or no suction at all? 
We provide services to maintain your Medela Frestyle Breast Pump!!!

Medela Frestyle Breast Pump anda mengalami masalah kurang 'suction' ? 
Ambil masa lebih lama untuk mengepam berbanding sebelumnya?

Kami menyediakan perkhidmatan untuk servis Medela Frestyle Breast Pump!!!


PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE MURAHPERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE MURAHPERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE MURAHPERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE MURAH

Vacuum Level (approx.)
-20....-270 mmHg
-3....-35 kPa
45 … 120 cpm

Perkhidmatan servis Medela Frestyle Breast Pump Murah Malaysia.

100% Cheapest in town.
100% Money back guaranteed.

100% Trusted seller @ MFCTM.
100% Great value.
100% Fast delivery.
100% Satisfaction.  

@http://mothersfirstchoice.blogspot.com/

PM ME NOW. https://www.facebook.com/messages/MothersFirstChoice





Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai. 

"Pay Less & Save More" @ MFCTM 

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE MURAH

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE MURAH

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE MURAH

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE MURAH



Sekian sahaja perkongsian untuk kali ini. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat ibu dan si bayi.

Jika anda memerlukan peralatan penyusuan, kami sedia membantu. Jemput ke kedai online kami di ->> www.mothersfirstchoice.com

ATAU 

Kedai fizikal kami di:

SELANGOR
Mothers First Choice
C-11-1, Alam Avenue 2,
Jalan Serai Wangi L 16/L
Section 16,
40200 Shah Alam,
SELANGOR
(Office: 03 5523 2283 / HP: 019 241 3656)
PAHANG
Mothers First Choice
B-100 Sri Dagangan 2,
Jalan Tun Ismail,
25000 Kuantan,
PAHANG
(Office: 09 513 1950 / HP: 011 1051 1950)




Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai. 

Sekian terima kasih.

Troubleshooting: Medela Freestyle Breast Pump

1) Low or No Suction
 Component Check
• Disassemble breastshields, breasthshield bodies, membranes, and back caps.

• Inspect all components for chips or cracks.
• Clean and dry all components per Cleaning Section 1.2
• Reassemble per Assembly Section 2.1. Make sure the components are dry
before assembling.
• Check that tubing is not kinked
Connection Point Check
Inspect following connection points to ensure attachment is secure
• Back cap snapped at all 3 connection points
• Tubing adaptor to back cap
• Tubing adaptor to pump

2) Battery Charging “bAtt” symbol on the display

INFO: Avoid removing the battery as this will reset the battery indicator andrequires a recharging time of up to 24 hours.If the battery does not charge and there is no battery symbol on the display verifythat the battery is inserted properly. See Section 2.3.4“bAtt” symbol on the display• If a “bAtt” symbol appears on the display, it indicates it is in initial charge modeor the battery was removed and reinserted. Plug in and charge for 24 hoursuninterrupted.Flashing Battery Symbol outline and 1 bar• Low battery. Plug in and charge battery.Battery Indicator fl ashes with 4 bars• Disconnect the power cord and remove the battery for at least 10 seconds.Reinsert the battery and plug in to charge for 24 hours.

3) Pump Doesn’t Run or Power On

If the Power Adaptor Symbol fl ashes or you see “Err” and hear 3 beeps, contactMedela Customer Service.

4) No “let-down” or breastmilk expression

Ensure your breastpump is assembled correctly and there is suction.
• Relax and take a 10-15 minute break if let-down is not achieved after 2
consecutive pumping sessions.
• Consult with your healthcare professional or breastfeeding specialist if expression
does not occur.

5) Pump becomes wet

Unplug the power adaptor from the socket.
• Turn off the pump
• Do not place the pump upside down. Control panel must face upwards.
• Store the pump in a warm, dry place for 24 hours.

6) Water or breastmilk in tubing

NOTE: To prevent damage to the Freestyle pump, water or breastmilk seenin tubing should be cleaned and dried per the instructions in “Tubing Cleaning”section 1.4 before use.
INFO: The Freestyle breastpump has a membrane in the breastshieldassembly to prevent milk from fl owing into the tubing during pumping.


If you have not resolved the problem with your breastpump or your have further questions,
please contact us.

TQ

Sekian sahaja perkongsian untuk kali ini. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat ibu dan si bayi.

Jika anda memerlukan peralatan penyusuan, kami sedia membantu. Jemput ke kedai online kami di ->> www.mothersfirstchoice.com

ATAU 

Kedai fizikal kami di:





Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai. 

SERVIS / REPAIR MEDELA FREESTYLE

Have Problems with Your Medela Frestyle Breast Pump?
Very Low Suction or no suction at all?
We provide services to maintain your Medela Frestyle Breast Pump!!!

Medela Frestyle Breast Pump anda mengalami masalah kurang 'suction' ?
Ambil masa lebih lama untuk mengepam berbanding sebelumnya?
Kami menyediakan perkhidmatan untuk servis Medela Frestyle Breast Pump!!!

Vacuum Level (approx.)
-20....-270 mmHg
-3....-35 kPa
45 … 120 cpm
  • Cheapest in town.
  • Money back guaranteed.
  • Trusted seller @ MFCTM.
  • Great value.
  • Fast delivery.
  • Satisfaction.
Only take 1-3 working days depending on the problem of your pump. For normal service, only RM70 & usually just take 1 day.

Boleh datang atau poskan ke kedai baru kami di:





Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai. 

P/S: Sila nyatakan masalah pam dengan jelas bagi memudahkan urusan servis/repair. Pam perlu dibalut dengan bubble wrap dan diletakkan dalam kotak utk tujuan keselamatan.



SERVIS MEDELA FREESTYLE ANDA

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015a

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015


PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015

PERKHIDMATAN SERVIS MEDELA FREESTYLE 2015

Mothers First Choice SHAH ALAM

Mothers First Choice SHAH ALAM


Assalamu'alaikum ibu2 semua,

Alhamdulillah syukur kepada Allah swt dengan limpah 
dan rahmatnya, MFC kini berjaya melangkah setapak kehadapan dengan membuka cawangan baru di Shah Alam Selangor. Dengan pembukaan cawangan baru ni, diharap dapatlah memenuhi eperluan ibu2 yang selalu sahaja bertanya bila MFC akan dibuka di lembah Klang. Mulai 1 Disember 2015, Cawangan ini akan beroperasi setiap hari dari jam 10am hingga jam 8pm. Jemputlah datang beramai2 ke kedai kami di alamat:


Mothers First Choice
C-11-1, Alam Avenue 2,
Jalan Serai Wangi L 16/L
Section 16,
40200 Shah Alam,
SELANGOR
(Hp: 016-7447093 Nora-BFC)







Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai.